Motivace a výkonnost versus správné pracovní prostředí

Již bylo řečeno mnohé o tom co je to motivace, jak motivovat a zda se teorie ve skutečnosti potkává s praktickým využitím v životě. Mohu jen potvrdit, že na každém šprochu pravdy trochu.

Nedávno mi žena s úsměvem sdělovala, jak je šťastná, že má v současné době nejlepšího šéfa, jakého doposud měla. To ji přivádí k tomu, že svou práci dělá ráda. Abych Vám to přesněji specifikoval: Její šéf ji věnuje svou pozornost, je otevřený a má na ni vždy čas. Dává ji také prostor se realizovat, rozhodovat se dle svých kompetencí a zejména si plánovat svou vlastní práci. To vytváří ty správné pracovní podmínky pro efektivní a produktivní výkony.

I přes to, že je její šéf značně náročný. Málo platí a i přes to že jsou nutné přesčasy na denní bázi, je moje žena i tak nadšená ze své práce.

Je to až s podivem, že jde o tak jednoduché hodnoty, které jsou co do financí nenáročné a současně tak účinné, vytvářejí jednoduše pocit naplnění a štěstí. Přesto jsou většinou v českých firmách (a řekněme si to narovinu) českými manažery tak zanedbávané.

Jak motivovat?

Jakožto senior konzultant plánování a optimalizace pracovních sil, vracím naopak své ženě tento povzdech nad neutěšenou situací na našem trhu, který ztrácí vlivem IT technologií a snahou mít ve všem proces, projekt či sofistikovanou metodu svou lidskou tvář a obecně základní lidské hodnoty.

Velice často se setkávám při své práci s otázkou jak motivovat, jak zvýšit výkon. A v dnešní době už i jak udržet zaměstnance. Odpověď je mnohdy na dosah, jen mít čas a chuť něco skutečně změnit. Zkuste, ať už lepším plánováním vašeho „podnikové stříbra“. Tedy vytvořit podmínky a atmosféru, do které se bude toužit vracet každý z vašich zaměstnanců. Stojí to skutečně za to a bude vás to stát „jen“ vlastní iniciativu a pár slov přirozené mezilidské komunikace.

Závěrem mé krátké myšlenky věnované otázce motivace a výkonnosti bych rád ještě doplnil, že onen manželčin šéf je náš 12 měsíční syn…

 

Roman Urban

Čtěte dál

Podívejte se na další články, které by vás mohly zajímat:

samoplánování
HR v tlakovém hrnci

A co kdybyste mohli navíc zlepšit pracovní podmínky bez dalších nákladů, se zvýšením produktivity a snížením úrovně nemocnosti? Zamýšleli jste…

plánování-pracovní-síly
Moderní plánování pracovních sil se vyplatí

City clean také ví, že plánování a řízení pracovních sil výrazně ovlivňuje kvalitu služeb, kterou v konečném důsledku zajišťují jednotlivci…

Budoucnost pracovní doby? Flexibilita v podobě vlastního samo-plánování směn

Jde o neobyčejný koncept tzv. vlastního samo-plánování. Ten znamená, že jako zaměstnavatel dovolíte svým zaměstnancům vytvářet si vlastní pracovní plány…