Rozhovor: Zavedení samo-plánování směn se mnohonásobně vyplatí, říká Roman Urban

plánování-pracovní-síly

Samo-plánování směn je v západních zemích stále častěji využívaná metoda organizace pracovních sil ve směnném provozu. Zaměstnancům pomáhá sladit osobní a pracovní život, zaměstnavatelům naopak efektivně pokrýt potřebné množství práce. Mimo jiné v současné době přispívá i k řešení problémů s nedostatkem pracovníků. Více o tomto novém trendu sděluje v rozhovoru Roman Urban, konzultant společnosti Déhora.

Plánování pracovních směn stovkám zaměstnanců ve směnném režimu je jistě náročný proces. Jak to celé může fungovat v případě samo-plánování směn, kdy si může každý pracovník směny sám vybírat podle toho, co se mu hodí?

Samo se nic neudělá. I v případě samo-plánování se celý proces řídí přesnými pravidly a určitým postupem. Tak se nakonec kolektivně vytvoří firmou požadovaný rozpis práce.

Nevede samo-plánování k rozepřím, když někteří získají výhodné směny, třeba ranní, a jiní ne?

Jedním z úkolů úspěšného zavedení procesu samo-plánování je najít všechna slabá místa běžného plánování a společně pak vytvořit pravidla. Podle těch se bude následně postupovat, a která budou fér pro všechny zaměstnance. Postup “kdo dřív přijde, ten dřív mele” se nám jako spravedlivý nezdá, a tak není součástí konceptu samo-plánování.

Kdo rozhoduje o tom, jestli někdo získá kýženou směnu? Když to nefunguje stylem “kdo dřív přijde, ten dřív mele”?

Zjednodušeně řečeno, nejprve o svých směnách rozhodujete sám, pak musíte některé směny dohodnout kolektivně (týmově) s kolegy a pokud nedojde ke konečné shodě, tak je poslední rozhodovací instancí směnový mistr nebo jiná odpovědná osoba za plánování.

Co zaměstnanci, kterým vyhovuje stabilita? I oni si budou muset plánovat nedobrovolně směny?

Jednou z velkých výhod konceptu samo-plánování je, že ten kdo nechce, si směny plánovat nemusí a jednoduše se řídí pevně daným rozpisem směn jako dosud. Nebo si jen vyberete některý z přednastavených rozvrhů, který Vám nejvíce sedí a občas, dle vlastních potřeb, si některé směny sám upravíte.

Není samo-plánování tak velká změna, že po zavedení vyvolá chaos?

Myšlenka samo-plánování je zejména velká psychologická změna. Tak jako např. přechod z pevných telefonních linek na mobilní telefony, i samo-plánování potřebuje pro úspěšné zavedení svůj čas a nejde jej spustit ze dne na den. Jde tedy o řízený proces, nikoli chaos.

Jak tedy postupujete?

Na počátku je důležité udělat průzkum firemní kultury, abychom například věděli, kdo a kde má vůbec v rámci firmy o tuto inovaci zájem. Rovněž doporučujeme začít jen s tzv. pilotním projektem, tzn. ne s celou firmou najednou. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že jde o psychologickou změnu a proces učení se, proto je takový pilotní projekt časově náročný, trvá kolem 12ti měsíců.

I kdyby fungovalo samo-plánování v západní Evropě, je vhodné i pro Českou republiku?

Určitě ano, nevidím tu rozdíl. I v ČR chtějí lidé svobodu a flexibilitu, chtějí mít možnost rozhodovat o svém pracovním i volném čase. Což je v současné době beze sporu benefit k nezaplacení.

Kdybych byl ředitelem průměrné výrobní společnosti a chtěl bych zavést samo-plánování, jak bych to měl udělat?

Rád bych upřesnil, že samo-plánování lze úspěšně zavést všude tam, kde se pracuje na směny a to nejen ve výrobě, ale třeba i ve zdravotnictví nebo u hasičského záchranného sboru. Na Vaši otázku bych pak stručně odpověděl asi takto: S ohledem na množství informací a možná rizika bych Vám doporučil, abyste si se mnou domluvil schůzku 🙂

Pokud máte zájem o více rozhovorů s Romanem Urbanem, navštivte odkazy ZDE (DVTV) a ZDE (Česká televize).

Čtěte dál

Podívejte se na další články, které by vás mohly zajímat:

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neunikne nic ze světa plánování práce a pracovní doby!

Zajímavosti ze světa plánování práce Naše příspěvky, pozvánky na události nebo například zajímavé články z různých webů, kterým není téma…

10 tipů pro zdravou výživu při práci na nočních směnách

Zdravá strava je základ pevného zdraví Například v noci bychom neměli jíst těžké a tučné pokrmy, protože náš žaludek se…

zásady-plánování
Flexibilita práce se stává normou na cestě k trvalé udržitelnosti

Ta může zahrnovat využívání agenturních zaměstnanců nebo větší variabilitu pracovních smluv. Tou mohou být různé formy úvazků, ale také variace…