Cesta k rovnováze: Implementace well-beingu v pracovním prostředí

Pocit pohody a spokojenosti, moderním pojmem well-being, je v dnešní době velmi frekventovaným výrazem. Well-being zahrnuje fyzické, mentální, ale i emoční zdraví, vztahy a rovnováhu mezi prací a soukromým životem.

S ohledem na to, že každý člověk je individualita, s jedinečnými potřebami a hodnotami, tak well-being každý vnímáme jinak. Pro někoho může být klíčem k well-beingu čas strávený s rodinou, pro jiného osobní rozvoj, pro dalšího sportovní aktivity. Důležité je vždy najít rovnováhu, která odpovídá našim individuálním představám a životnímu stylu.

V pracovním prostředí se téma well-beingu začíná stále více otevírat. Pocit naplnění, smysluplnosti práce, dobré vztahy na pracovišti mezi kolegy, to vše podporuje nejen produktivitu, ale také motivaci a loajalitu zaměstnanců.

Jak tedy well-being implementovat na pracovišti? Podívejme se na několik možností.

Pár tipů, co je možné udělat pro zaměstnance:

  1. Zajištění pohodlného prostředí s ergonomickým nábytkem, správným osvětlením a odhlučněním.
  2. Pravidelná údržba a bezpečnostní opatření, která pomáhají předcházet úrazům zvyšují pocit bezpečí.
  3. Stravování na pracovišti, zahrnující možnost zdravého stravování a pitného režimu včetně například i možnosti variant různých stravovacích přístupů, svačin (např. ovoce, cerálie apod.),….
  4. Přestávky a zázemí pro cvičení či „Relax“ zónu během pracovního dne zahrnující například cvičební pomůcky na krátké protažení, vybavení ke krátkému odpočinku.
  5. Nabídka psychologického poradenství, koučinku nebo mentoringu pro zaměstnance.
  6. Flexibilní pracovní doba zahrnující možnosti k přizpůsobení času stráveného na pracovišti (volitelné začátky, konce směn, možnost práce z domu)
  7. Optimalizace plánování směn minimalizující negativní dopady na zdraví (např. narušení spánkového rytmu).
  8. Programy pro rodiče zaměřené na podporu při návratu do práce po mateřské/rodičovské dovolené.
  9. Pravidelná zpětná vazba od zaměstnanců, na jejímž základě dochází k zohledňování reflexi nastavených pracovních podmínek.
  10. Pravidelná školení zahrnující informace o zvládání stresu, pracovní zátěži a jiných nástrojích poskytujících zaměstnancům oporu.

Implementace well-being přístupu na pracovišti přináší nejen zvýšenou spokojenost a pohodu zaměstnanců, ale také dlouhodobé benefity pro organizaci jako celek.

Investice do zdravého a podporujícího pracovního prostředí vede k vyšší produktivitě, loajalitě a lepšímu pracovnímu klimatu. Každý zaměstnanec je individualita, proto je důležité přizpůsobit strategie na podporu well-beingu potřebám každého z nich. Výsledkem je nejen harmonické pracovní prostředí, ale také prosperující firma – a to za to stojí, co říkáte?

Čtěte dál

Vytváření a posilování loajality zaměstnanců prostřednictvím podpory work-life balance

Dnešní rychlá doba sebou nese mnoho výzev na různých úrovních. Pracovní prostředí nevyjímaje. V dynamickém pracovním prostředí je klíčové nejen přitahovat…

Neomezená dovolená: Nová éra zaměstnaneckých benefitů

Při rozhodování o výběru vhodného zaměstnavatele může hrát roli mnoho aspektů. V dnešní době se pomalu začíná rozšiřovat nabídka inovativního zaměstnaneckého…

Flexibilita – klíčová vlastnost organizací vstřícných k zaměstnancům

Dříve byly hlavními nástroji pro přilákání a udržení zaměstnanců navyšování platů a benefity. Dnes však tyto metody ztrácejí na účinnosti,…