Flexibilita – klíčová vlastnost organizací vstřícných k zaměstnancům

Dříve byly hlavními nástroji pro přilákání a udržení zaměstnanců navyšování platů a benefity. Dnes však tyto metody ztrácejí na účinnosti, zejména kvůli nedostatečné flexibilitě pracovní doby. Během pandemie se ukázalo, že až tři čtvrtiny britských pracovníků by vyměnily vyšší plat za možnost pracovat na dálku.

Flexibilní práce nebo hybridní modely jsou dnes nutností. Pokud je zaměstnanec nejproduktivnější doma, proč ho nutit dojíždět? Hybridní kultura práce je klíčová pro přilákání talentů, a HR oddělení musí umožnit zaměstnancům vybrat si, kde, kdy a jak budou pracovat.

Umožnění zaměstnancům pracovat bez omezení času a místa zlepšuje jejich pohodu a produktivitu. Abychom splnili očekávání moderních zaměstnanců, musíme být flexibilní a brát v úvahu jejich preference a mimopracovní život.

Organizace, které trvají na plném návratu do kanceláře, čelí odporu. Například největší německý odborový svaz kritizoval Elona Muska za nucení zaměstnanců Tesly vrátit se do kanceláře.

Flexibilní pracovní doba není jen o lokalitě a pracovní době. Firmy, které zavádějí flexibilní postupy, lépe reagují na potřeby zaměstnanců. Tradiční měřítko produktivity podle odpracovaných hodin se mění s rostoucím významem práce na dálku a hybridní práce.

Flexibilita se stává klíčovým faktorem při získávání a udržení nejlepších zaměstnanců. Inspirativní příklady zahrnují „práci na vyžádání“, která zaměstnancům poskytuje kontrolu nad jejich časem a pracovištěm. Tato změna je prospěšná jak pro zaměstnance, tak pro organizace.

Čtěte dál

Podívejte se na další články, které by vás mohly zajímat:

Návod na efektivní změnu
Pracovní doba a moderní firemní kultura: Návod na efektivní změnu.

Déhora, poradenská skupina hledá společnost, která má zájem o účast ve vědecké studii zaměřené na prokázání pozitivních zdravotních účinků “flexibilní pracovní doby” ve směnném režimu práce.

Je individuální plánování času efektivní výhoda nebo složitá zátěž?

Odborové organizace stále více tlačí na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům poskytovali větší flexibilitu a nezávislost. Díky tomu se zaměstnanci budou…

zásady-plánování
Flexibilita práce se stává normou na cestě k trvalé udržitelnosti

Ta může zahrnovat využívání agenturních zaměstnanců nebo větší variabilitu pracovních smluv. Tou mohou být různé formy úvazků, ale také variace…